Το Έργο μου

Το Έργο μου

Έχοντας συνδέσει την αποστολή του ως Γιατρός δίπλα στην κοινωνία, όλα αυτά τα χρόνια, ο αεικίνητος Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης, εκπροσωπώντας ίσως την ισχυρότερη επιστημονική ομάδα στη χώρα μας, κατάφερε να προσδώσει στην έννοια της «αφοσίωσης» την ανθρωποκεντρική διάσταση που της αρμόζει.

Πιστός στις αρχές του Ιπποκράτη, στους θεμελιώδεις κανόνες της ιατρικής επιστήμης, στην ηθική της επαγγελματικής ιδιότητας και στις διεκδικήσεις για την προάσπιση του κύρους των γιατρών της Πατρίδας μας, δεν παρέλειψε μέσα από την εφαρμογή της πολιτικής του φιλοσοφίας να προσφέρει με ειλικρίνεια δίπλα στο κοινωνικό σύνολο.

Από την πρώτη κιόλας θητεία του ως Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. ξεκίνησε να υιοθετεί ένα νέο μοντέλο διοίκησης που ήταν και είναι συνώνυμο της αλληλεγγύης, της ανιδιοτελούς προσφοράς και πάνω απ’ όλα πιστό στον κώδικα ηθικής δεοντολογίας του ιατρικού λειτουργήματος.

Η οικονομική κρίση δε στάθηκε ανάχωμα στη διάθεση για κοινωνική προσφορά, μέσα από τις πρωτοβουλίες και τις στοχευμένες δράσεις, του γιατρού, έμπειρου αιρετού αυτοδιοικητικού και Ανθρώπου Γιώργου Πατούλη.

Ο αγώνας για την προάσπιση της υγείας, ως κοινωνικό αγαθό, έφερε την ανεξίτηλη υπογραφή της Διοίκησης του Ι.Σ.Α., βάζοντας στο επίκεντρο την στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού, που ήταν τα πραγματικά θύματα μιας ολοκληρωτικής πολιτικής που τους απέκλειε από την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Οι ανασφάλιστοι ήταν η πρώτη ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού που αποκλείστηκε από τις υπηρεσίες υγείας και βρήκε καταφύγιο στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Μια θεμελιώδους δομής που ξεκίνησε την ιερή αποστολή της πριν επτά χρόνια, αποτυπώνοντας όλες εκείνες τις αξίες ζωής αλλά και τις επιστημονικές αρχές που υιοθέτησε η νέα Διοίκηση Πατούλη.

Μέσα από την λειτουργία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής δημιουργήθηκε ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας για εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους  μας, που είχαν την ατυχία να βιώσουν στην καθημερινότητά τους τις αμείλικτες συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Ενώ κατέρρεε το δημόσιο σύστημα υγείας από τις αποτυχημένες κυβερνητικές πολιτικές, με την πολιτεία συνεχώς να υποχωρεί στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, ο Ι.Σ.Α. με άξιο «καπετάνιο» τον Γιώργο Πατούλη στάθηκε υπεύθυνα στο ύψος των περιστάσεων και ανταποκρίθηκε στις ανάγκες των πολιτών, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Το κοινωνικό μοντέλο διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ακούμπησε τον πόνο και τη δυστυχία της ελληνικής οικογένειας, προσφέροντας απλόχερα βοήθεια.

Με ορμητήριο την Αθήνα αυτά τα 7 χρόνια οι εθελοντές του Ιατρείου προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε αποστολές που προϋπόθεταν πολύ προσωπικό χρόνο και κόπο.

Από το νοτιοανατολικότερο σημείο της Ευρώπης, το Καστελόριζο, μέχρι το βορειότερο σημείο της Ελλάδας στον Έβρο, έδωσαν την ελπίδα και ανακούφιση στους κατοίκους των ακριτικών και νησιωτικών περιοχών της ελληνικής επικράτειας. Στους συνανθρώπους μας, που  αποκομμένοι από την Κεντρική Διοίκηση βιώνουν μέχρι σήμερα την αδιαφορία και την εγκατάλειψη.

Το έμπρακτο κοινωνικό έργο της Διοίκησης Πατούλη σε αριθμούς:

Πρέπει να επισημανθεί ότι το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, αποτελεί πρότυπη δομή πρωτοβάθμιας περίθαλψης και δωρεάν χορήγησης φαρμάκων σε οικονομικά αδύναμους ασθενείς.

Στην προσπάθεια αυτή συνδράμουν:

 • Περισσότεροι από 69 εθελοντές γιατροί, 23 ειδικοτήτων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Ιατρείο, με εβδομαδιαία παρουσία, καθώς και
 • 200 εργαστηριακοί και κλινικοί γιατροί και ιδιωτικά εργαστήρια.

Ο εθελοντισμός, κινητήρια μοχλός για:

 • Ιατρούς όλων των ειδικοτήτων που εξετάζουν εθελοντικά τους ασθενείς, σε τακτικά ραντεβού παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας.
 • Μέσα σε αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής

Ένα Ιατρείο, ζωντανό κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας το οποίο:

 • Πραγματοποίησε περισσότερες από 000 ιατρικές επισκέψεις.
 • Διέθεσε συνολικά περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια κουτιά με φάρμακα σε ασθενείς και φορείς.
 • Εξετάζει περίπου 100 ασθενείς καθημερινά, όπου εξετάζονται.
 • Χορηγεί 300-400 φάρμακα την ημέρα.
 • Στηρίζει ιατροφαρμακευτικά τις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων παρέχοντας καθημερινά περίθαλψη σε δεκάδες πρόσφυγες που το επισκέπτονται.
 • Στηρίζει 22 Δήμους σε όλη την χώρα, με Κοινωνικά Ιατρεία και Κοινωνικά Φαρμακεία.
 • Συνεργάζεται με 33 ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και 26 Μητροπόλεις σε όλη την Ελλάδα.
 • Έχει αποστείλει φάρμακα σε Δημόσια νοσοκομεία, Αγροτικά ιατρεία, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Προνοιακά Ιδρύματα και Σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.
 • Συμμετέχει στη δράση του ραδιουτηλεοποτικού σταθμού ΣΚΑΙ Όλοι μαζί Μπορούμε μαζί με ένα ευρύ δίκτυο εθελοντών όπου συλλέγουν φάρμακα σε ενορίες για ανήμπορούς συμπολίτες μας.

 

Η κοινωνική «αφοσίωση» της Διοίκησης Πατούλη: Ηλιαχτίδα δικαιοσύνης, ανάπτυξης και προσφοράς στην Ελλάδα του Αύριο.

Η Διοίκηση Πατούλη δίκαια μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένη και να συνεχίσει την παραγωγή έργου μέσα από την υπερήφανη πορεία της στο χρόνο.

Ιδιαίτερα σήμερα που αληθινές αξίες και πρότυπα συμπεριφορών καταρρίπτονται ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και το έμψυχο δυναμικό του Συλλόγου απέδειξαν περίτρανα ότι μπορούν και θέλουν να βρίσκονται καθημερινά δίπλα στον Άνθρωπο και τις ανάγκες του. Με υπευθυνότητα, κοινωνική αλληλεγγύη, επιστημονική ηθική.

Αυτός είναι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Ένα αληθινό κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας με ισχυρές προσλαμβάνουσες. Ένας πρότυπος οργανισμός όπου τα «έργα και οι ημέρες» Πατούλη φώτισαν τις ρεαλιστικές πτυχές του, την αξιόλογη ιστορική του παρακαταθήκη και το λαμπρό μέλλον του, ως ειλικρινής στυλοβάτης των συμπολιτών μας και άξιος επιστημονικός κλάδος της χώρας μας.

Η κοινωνική «αφοσίωση» του Προέδρου του μπορεί να αποτελέσει ηλιαχτίδα δικαιοσύνης, ανάπτυξης και προσφοράς στην Ελλάδα του Αύριο.