Τεράστιες οι νομοτεχνικές ατέλειες, σημαντικός αριθμός αντιφάσεων και συρραφή αιτημάτων χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣΔΑ για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, τονίζει το ΔΣ της ΚΕΔΕ, που ζητά ομόφωνα παράταση ενός μήνα της διαβούλευσης και επαναδιατύπωση των διατάξεων
Τουλάχιστον ένα μήνα παράταση της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Σύσταση και οργάνωση νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της χώρας» και αναδιαμόρφωση των διατάξεων με βάση τις προτάσεις που θα καταθέσει στο μεταξύ η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ζητά ομόφωνα το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, το οποίο συνεδρίασε σήμερα για το θέμα.
Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο σημειωτέον δεν συνυπογράφει ο αρμόδιος για την εφαρμογή του ΕΣΔΑ, υπουργός Περιβάλλοντος, χαρακτηρίζεται από τεράστιες νομοτεχνικές ατέλειες, σημαντικό αριθμό αντιφάσεων και παραπέμπει περισσότερο σε συρραφή αιτημάτων, παρά στην ουσιαστική αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων, με βάση και τους περιφερειακούς σχεδιασμούς.
Επισημάνθηκε ακόμη ότι πολλές από τις προτεινόμενες διατάξεις αφαιρούν ή περιορίζουν τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων ενώ, αντιθέτως, δίνονται υπέρμετρα μεγάλες εξουσίες στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Επίσης υπογραμμίστηκε ότι η δημιουργούμενη εκκρεμότητα και αναδιάταξη του τοπίου των ΦΟΔΣΑ, θα προκαλέσει εκ των πραγμάτων, μεγάλη καθυστέρηση στην ωρίμανση έργων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΣΑ), και μάλιστα ακριβώς τη στιγμή που δημοσιεύτηκε η σχετική πρόσκληση. Η αλλαγή αυτή μπορεί να προκαλέσει ακόμη και την ανάγκη επανεκπόνησης των ΠΕΣΔΑ.
Επισημάνθηκε επίσης ότι η πολύμηνη καθυστέρηση ακόμη και για τις διαδικασίες σύστασης, αποτελεί αυτοτελώς αιτία καθυστέρησης ένταξης έργων στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Τι ζητά η ΚΕΔΕ
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ ζητά παράταση της διαβούλευσης τουλάχιστον για ένα μήνα, στη διάρκεια το οποίου η ΚΕΔΕ θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο υπουργείο Εσωτερικών, η οποία μεταξύ των άλλων θα περιέχει προβλέψεις που:
· Θα προστατεύουν το αυτοδιοίκητο των δήμων στην άσκηση της αρμοδιότητας διαχείρισης των απορριμμάτων, και
· Θα περιλαμβάνουν εξειδίκευση με χωρικές προτάσεις και οικονομικούς και κοινωνικούς όρους. Τουτέστιν, να ορίζεται ανώτατη τιμή ανά τόνο για το κόστος διαχείρισης, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,5% του ακαθάριστου περιφερειακού εισοδήματος.
Οι ευθύνες του κεντρικού κράτους
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά το κλείσιμο της συζήτησης τόνισε ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει καταλήξει να είναι χρόνιο, όχι με ευθύνη της Αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως με ευθύνη του κεντρικού κράτους. Σήμερα όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να το κρύψουμε κάτω από το χαλί. Ζητάμε ένα μήνα παράταση της διαβούλευσης και δηλώνουμε ότι στο διάστημα αυτό θα προσέλθουμε με ολοκληρωμένες προτάσεις αλλά και ως οι κυρίως αρμόδιοι για τη διαχείρισή του. Με στόχο μια γρήγορη και ουσιαστική διαβούλευση, με τεκμηριωμένες χωρικές αναλύσεις, ώστε να προχωρήσει η ψήφιση ενός νομοσχεδίου που θα δίνει λύσεις στο πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.